Πέμπτη 16 Σεπτεμβρίου 2010

Φράγμα “Πετρένια”: ο θησαυρισμός των Μπόμπολα-Κούτρα και η δίψα της Χαλκιδικής.

Στο Νομαρχιακό Συμβούλιο Χαλκιδικής ήρθε για δεύτερη φορά προς συζήτηση στις 30 Αυγούστου η “επικαιροποιημένη” Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του φράγματος “Πετρένια” Γοματίου. Και για δεύτερη φορά η συζήτηση αναβλήθηκε ώστε να πραγματοποιηθεί ενημέρωση της τοπικής κοινωνίας και να γνωμοδοτήσουν τα Δημοτικά Συμβούλια. Αυτό δηλαδή που θα έπρεπε να έχει γίνει από την αρχή, αντί να παρουσιάζεται η έγκριση της μελέτης ως “τυπική διαδικασία” και ως “τελειωμένη υπόθεση”.

Με αναρτήσεις μας στις 7 Ιουλίου (εδώ) και στις 12 Ιουλίου (εδώ) είχαμε αναφερθεί στην “παράνοια” της σύλληψης αυτού του φράγματος. Στοιχεία της μελέτης αναρτάμε σήμερα στο “Παρατηρητήριο”, ως ένα δείγμα των εγκληματικών πολιτικών πράξεων και παραλείψεων που οδήγησαν μια χώρα και έναν ολόκληρο λαό στο οικονομικό χάος και την εθνική ανυποληψία.

Σύμφωνα με την ΜΠΕ, ο προϋπολογισμός του κυρίως έργου του φράγματος είναι 30 εκατ. ευρώ ενώ τα έργα υδροδότησης των οικισμών (αντλιοστάσια, αγωγοί, δεξαμενές κλπ) εκτιμώνται σε άλλα 15.000.000 ή συνολικά το κόστος του έργου “Πετρένια” προσεγγίζει το ποσό των 45.000.000ευρώ. Επικαιροποιημένο βεβαίως!

Υπενθυμίζουμε ότι το έργο προορίζεται για την υδροδότηση της “προ του Άθω” περιοχής (Ιερισσός, Ν. Ρόδα, Ουρανούπολη και Αμμουλιανή) και των οικισμών Γοματίου και Μ. Παναγία της ΒΑ Χαλκιδικής. Σήμερα όλοι αυτοί οι οικισμοί υδροδοτούνται μέσω γεωτρήσεων από την υδροφορία του όρους Κάκαβος , ενώ ο ίδιος υδροφορέας καλύπτει πλήρως τις μελλοντικές ανάγκες όλης αυτής της περιοχής και πέραν του 2050. Επισημαίνεται επίσης ότι η ποιότητα του νερού είναι άριστη και ότι το κόστος υδροδότησης είναι ελάχιστο αφού πραγματοποιείται κυρίως με φυσική ροή και με έναν μόνο καταθλιπτικό αγωγό 16 ατμόσφαιρες (atm).

Το νερό του υδατοταμιευτήρα “Πετρένια” θα έχει ανάγκη χημικής επεξεργασίας και πολλαπλής διήθησης. Η υδροδότηση του συνόλου των οικισμών θα γίνεται με καταθλιπτικούς αγωγούς και αντλιοστάσια με πιέσεις από 20 ως 50 atm (Μ. Παναγία) και για αποστάσεις 10-15 χλμ., με ότι αυτό σημαίνει για την τσέπη των καταναλωτών.

Η θεωρητική δυνατότητα ετήσιας παροχής του υδατοταμιευτήρα υπολογίζεται σε 1.600.000 κ.μ. όταν οι συνολικές ανάγκες το έτος 2050 για την υδροδοτούμενη περιοχή υπολογίζονται σε 3.000.000 κ.μ./έτος, δηλαδή θα καλύπτει μόνο το 50% των αναγκών.

Το φράγμα “Πετρένια” συζητήθηκε για πρώτη φορά το 1999, όταν παρουσιάστηκε το πρόγραμμα του μεγάλου μεταλλείου χρυσού-χαλκού στον Κάκαβο από την TVX. H προώθησή του ήταν ραγδαία.

  • Το 2000 υποβλήθηκε η Μελέτη Χωροθέτησης που εγκρίθηκε με την απόφαση 106.498/04.01.2002.
  • Τον Μάιο 2002 η TVX πτώχευσε και το πρόγραμμα “Σκουριές” εγκαταλείφθηκε. Ταυτόχρονα μπήκε στο αρχείο και το φράγμα “Πετρένια”!
  • Το 2006 η ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ των Μπόμπολα-Κούτρα-EUROPEAN GOLDFIELDS υπέβαλε το Επενδυτικό της Σχέδιο με ναυαρχίδα το μεταλλείo των Σκουριών.
  • Το φράγμα “Πετρένια” βγήκε από το αρχείο, ξεσκονίστηκε και σε χρόνο πρωτοφανή για τα Ελληνικά δεδομένα ανατέθηκε η επικαιροποιημένη μελέτη, ολοκληρώθηκε η μελέτη, προεγκρίθηκε, εξασφαλίσθηκε κατ’απόλυτη προτεραιότητα η χρηματοδότηση της από το ΕΣΠΑ και εθνικούς πόρους,  και προωθήθηκε αστραπιαία στο Νομαρχιακό Συμβούλιο, τον Ιούλιο 2010!

Όπως ήδη αναφέραμε, η άνυδρη τουριστική Χαλκιδική στηρίζει την υδροδότησή της στα φράγματα “Χαβρίας” και “Ολύνθιος”.

Ενώ η ετήσια παροχή του φράγματος “Πετρένια” εκτιμάται στα 1.500.000 κ.μ., του “Χαβρία” υπολογίζεται σε 13.200.000 κ.μ. και του “Ολύνθιου” σε 9.000.000 κ.μ.!

Οι γεωτεχνικές γεωτρήσεις για τα φράγματα “Χαβρίας” και “Ολύνθιος” ξεκίνησαν το 1966! Σήμερα η ΜΠΕ του φράγματος “Χαβρίας” είναι πίσω από την ΜΠΕ του φράγματος “Πετρένια”!

Η χρηματοδότηση του έργου “Πετρένια”, άχρηστου για τον σκοπό που αναφέρεται ως προορισμός του, είναι εξασφαλισμένη, ενώ τα φράγματα που προορίζονται να ξεδιψάσουν τη Ν. Χαλκιδική και 1.000.000 τουρίστες ετησίως, δεν έχουν εξασφαλίσει ούτε 1 ευρώ!

Στο ΥΠΕΚΑ είναι εγκατεστημένος ο κ. Κούτρας ο οποίος, κατά την ανακοίνωση της ΕUROPEAN GOLDFIELDS, άφησε τη θέση του Προέδρου του Δ.Σ. της εταιρείας για να προωθήσει το Επενδυτικό Σχέδιο στα αρμόδια Υπουργεία, με τις ικανότητες του και τον κύκλο των γνωριμιών του.

Αν γίνει το μεταλλείο των Σκουριών θα είναι το τέλος της υδροφορίας του Κακάβου που εξασφαλίζει πλήρως την υδροδότηση όλης αυτής της περιοχής, σήμερα και στο μέλλον. 45.000.000 ευρώ στον αέρα για να θησαυρίσουν οι Μπόμπολας-Κούτρας, εξαφανίζοντας τα δάση και στραγγίζοντας την υδροφορία της βόρειας Χαλκιδικής.

Ούτε 1 ευρώ δεν διατίθεται για να ξεδιψάσει η νότια Χαλκιδική και να ζήσει η μεγαλύτερη βιομηχανία της, ο τουρισμός. Υπό τα χειροκροτήματα των “εθνικών νταβατζήδων” πασών των Κυβερνήσεων και αξιότιμων “επενδυτών” – με δαπάνες του πενόμενου Ελληνικού λαού – και με τις υπογραφές των συναρμόδιων Υπουργών και αφοσιωμένων συνεργατων τους!

“Άξιοι” κυρίες Μπιρμπίλη, Μπατζελή, Ξενογιαννακοπούλου, κύριοι Γερουλάνε, Μανιάτη, Μωραΐτη!

Το επόμενο δώρο σας στους αξιότιμους Μπόμπολα-Κούτρα θα είναι η δια του νέου Αναπτυξιακού Νόμου επιδότησή τους με το ποσό των 300.000.000 ευρώ για να “επενδύσουν” στα νερά και τα δάση της Χαλκιδικής.

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου