Κυριακή 3 Οκτωβρίου 2010

Το δολάριο λίγο πριν την κατάρρευσή του

Ένα βήμα πριν την κρίση βρίσκεται το δολάριο, σύμφωνα με τους αναλυτές που θεωρούν ότι δεν υπάρχουν πλέον περιθώρια ούτε για μπροστά, αλλά ούτε για πίσω

Οι επενδυτές σε αμερικανικά κρατικά ομόλογα θα πρέπει να ανησυχούν για την πορεία του δολαρίου, η οποία μάλλον ευχάριστη δε θα είναι, όπως επισημαίνουν.

Ο πρώην ανώτατος σύμβουλος της Κεντρικής Τράπεζας της Κίνας, Yu Yongding, θεωρεί ότι οποιαδήποτε ανατίμηση του δολαρίου θα είναι μόνο προσωρινή, ενώ η πτώση θα είναι αναπόφευκτη καθώς το χρέος των ΗΠΑ αυξάνεται. Μάλιστα, χαρακτήρισε τεράστιο το ποσό που χρωστά η μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη, προεξοφλώντας ότι η κατάσταση θα χειροτερεύει μέρα με τη μέρα. Είμαστε ένα βήμα πριν από την κρίση του δολαρίου.

Σύμφωνα με έκθεση του υπουργείου Οικονομικών εκτιμά ότι θα φτάσει στα 13,6 τρισ. δολάρια φέτος και στα 19,6 τρις δολάρια το 2015. Όπως μάλιστα επισημαίνει το πρακτορείο Ρόιτερς, η εν λόγω έκθεση εστάλη στο Κογκρέσο την προηγούμενη Παρασκευή, «χωρίς να γίνει ντόρος». Ως προς το ποσοστό του ΑΕΠ, το συνολικό αμερικανικό χρέος βρίσκεται σε επίπεδα Ελλάδας, με πρόβλεψη να αυξηθεί στο 102% του ΑΕΠ το 2015 από 93% του ΑΕΠ φέτος.

Το αμερικανικό χρέος αυξήθηκε κατακόρυφα λόγω της οικονομικής ύφεσης και των δαπανών της κυβέρνησης για τη διάσωση της Γουόλ Στριτ, τους πολέμους στο Αφγανιστάν και το Ιράκ, καθώς και τα πακέτα οικονομικής στήριξης.
Το μερίδιο χρέους που κρατούν ξένοι επενδυτές, όπως η Κίνα, ιδιώτες και συνταξιοδοτικά ταμεία, θα αυξηθεί σε 9,1 τρις δολάρια, από 7,5 τρις δολάρια πέρυσι. Το 2015 το δημόσιο χρέος θα αυξηθεί στα 14 τρις δολάρια, 73% του ΑΕΠ.

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου