Κυριακή 15 Μαΐου 2011

Κερατέα: Λάδι στη φωτιά από τον δήμο

Σε αναβρασμό βρίσκονται πάλι οι κάτοικοι της Κερατέας, που βλέπουν το τελευταίο διάστημα την ίδια τη δημοτική αρχή να υπονομεύει τον αγώνα που έδωσαν επί τέσσερις μήνες με συνεχείς συγκρούσεις με τις δυνάμεις των ΜΑΤ.

Η επιλογή της δημοτικής αρχής να προτείνει στις διαπραγματεύσεις με το υπουργείο Περιβάλλοντος τη λύση της καύσης για τη διαχείριση των απορριμμάτων, έχει προκαλέσει σοκ στους κατοίκους, αφού πρόκειται για μια από τις πιο επικίνδυνες μεθόδους για τη δημόσια υγεία και το περιβάλλον.

Την εκδοχή της καύσης διατύπωσε ο δήμαρχος της περιοχής Κώστας Λεβαντής, ο οποίος δήλωσε ότι η πρότασή του συμπεριλαμβάνει τη μέθοδο της πυρόλυσης και της αεριοποίησης, με απλά λόγια τη μοντέρνα εκδοχή της μεθόδου της καύσης.

Σύμφωνα  με  πληροφορίες, ήδη στους κόλπους της Επιτροπής Αγώνα Κερατέας υπάρχουν σοβαρές αντιδράσεις για τους χειρισμούς του δημάρχου, αφού θεωρούν ότι εκθέτει ανεπανόρθωτα την πόλη και τους κατοίκους της. Όπως λένε, μάλιστα, όχι μόνο έθεσε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων τη μέθοδο της καύσης, αλλά διαρρέει ότι έχει ήδη έτοιμο σχέδιο από καναδική εταιρεία που προωθεί τις μεθόδους της καύσης.

Η πρόταση της δημοτικής αρχής προβλέπει την κατασκευή εργοστασίου αεριοποίησης ή πυρόλυσης και στη συνέχεια και την κατασκευή ΧΥΤΥ. Το εργοστάσιο προτείνεται να κατασκευαστεί από τον φορέα διαχείρισης του ΒΙΟΠΑ με τη συμμετοχή 70% των ιδιωτών και 30% του δήμου, ενώ άγνωστο παραμένει ποια περιοχή θα προτείνουν για ΧΥΤΥ. Αυτό που η δημοτική αρχή δεν λέει είναι ότι πρόκειται για μια πανάκριβη μέθοδο που τινάζει στον αέρα κάθε προσπάθεια για εφαρμογή των μεθόδων της πρόληψης, της διαλογής στην πηγή και της ανακύκλωσης.

Πάσα στην κυβέρνηση

Οι κάτοικοι της Κερατέας, που επί τέσσερις μήνες συγκρούονταν με τα ΜΑΤ στην προσπάθειά τους να αποτρέψουν την κατασκευή ΧΥΤΑ στο Οβριόκαστρο και απαιτώντας μια σύγχρονη και περιβαλλοντικά φιλική μέθοδο διαχείρισης των απορριμμάτων, βρίσκονται τώρα επί ξύλου κρεμάμενοι, αφού η δημοτική αρχή ελαφρά τη καρδία κάνει παιχνίδι με επικίνδυνες και πανάκριβες μεθόδους διαχείρισης, δίνοντας έτσι ένα πολύ ισχυρό πλεονέκτημα στην κυβέρνηση ώστε να επιμείνει στην εφαρμογή του ισχύοντος προβληματικού και ξεπερασμένου περιφερειακού σχεδιασμού.

Άλλωστε η δημοτική αρχή θα πρέπει εντός 10 ημερών να έχει παρουσιάσει στη διαπραγμάτευση με το υπουργείο Περιβάλλοντος ολοκληρωμένη πρόταση, με τεχνικά και οικονομικά στοιχεία, για μέθοδο δοκιμασμένη στη χώρα μας, για περιοχή μη προβληματική, πρόταση η οποία πρέπει να έχει τη συναίνεση των κατοίκων.

Όπως επισημαίνουν άνθρωποι που γνωρίζουν καλά πρόσωπα και πράγματα στην Κερατέα, εάν η δημοτική αρχή επιμείνει στην πρότασή της, ουσιαστικά θα ρίξει στην «πυρά» τους κατοίκους και θα δυσφημήσει έναν από τους πιο επιτυχημένους αγώνες μιας τοπικής κοινωνίας για τη διεκδίκηση μιας άλλης πολιτικής στο θέμα των απορριμμάτων.

Οι κάτοικοι προτείνουν

Είναι χαρακτηριστικό ότι όλους αυτούς τους μήνες που οι κάτοικοι συγκρούονταν με τις δυνάμεις των ΜΑΤ έκαναν παράλληλα πλήθος ενημερωτικών εκδηλώσεων για το θέμα προτείνοντας και προβάλλοντας λύσεις που καμιά σχέση δεν έχουν με την επικίνδυνη μέθοδο της καύσης. Συγκεκριμένα ο δήμος της Κερατέας (προ εκλογών και «Καλλικράτη»), κάτοικοι και φορείς πρότειναν:

Ολοκληρωμένη ανακύκλωση σε κάθε επίπεδο με δημοτικές ή διαδημοτικές μονάδες.

Συλλογή και επεξεργασία, με στόχο το 70%-80% να ανακτάται και μόνο το 20% να οδηγείται σε ΧΥΤΥ

Ειδικός χώρος για αδρανή και οικοδομικά υλικά.

Οικιακή κομποστοποίηση.

Μπλε κά­δοι - ανακύκλωση συσκευασιών.

Πλήρης ανάπτυξη του προγραμμάτων ανακύκλωσης ειδικών απορριμμάτων (ηλεκτρικές συσκευές, ελαστικά, μπαταρίες, λάδια, αυτοκίνητα, οικοδομικά υλικά).

Το πιο σοβαρό, όμως, είναι ότι η επιλογή της δημοτικής αρχής να προωθήσει πανάκριβες και επικίνδυνες λύσεις θέτει υπό αμφισβήτηση την πρωτοφανή πολιτική και κοινωνική δυναμική που της έκαναν δώρο οι κάτοικοι με τη μαζική συμμετοχή τους στα μπλόκα και τις επί τετράμηνο συγκρούσεις με τα ΜΑΤ.

Και το ερώτημα είναι εάν η δημοτική αρχή μπορεί να διαχειριστεί το πολιτικό και κοινωνικό πλεονέκτημα που έχει δανειστεί από τους κατοίκους. Εάν μπορεί με σοβαρότητα και όχι με επικίνδυνα «πυροτεχνήματα» να αποδείξει ότι είναι σε θέση να προτείνει την καλύτερη λύση, κλείνοντας τα στόματα αρμοδίων και αναρμοδίων που περιμένουν στη γωνία για να χλευάσουν και να υπονομεύσουν τον αγώνα των κατοίκων της Κερατέας.

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου