Σάββατο 21 Μαΐου 2011

Γερμανία: Εκατομμύρια άνθρωποι ζουν κάτω από τα όρια της φτώχειας

  • Η φτώχεια έχει στη Γερμανία μακροπρόθεσμο χαρακτήρα
  • Ουδείς αναμένει κάποια βελτίωση
Γερμανοί εμπειρογνώμονες κατέθεσαν γνωμοδότηση για διεύρυνση της συνταξιοδότησης στα 70. Από αυτή τη ρύθμιση απειλούνται γύρω στα 11 εκατομμύρια συνταξιούχοι με ανέχεια. Η φτώχεια χτυπά την πόρτα και σε άλλα στρώματα.

Για εκατομμύρια συνταξιούχους στη Γερμανία έχει επιστρέψει προ πολλού η μεταπολεμική εποχή: το διαιτολόγιό τους αποτελείται από πατάτες και καρότα τουλάχιστον για μία εβδομάδα, διότι η σύνταξη φθάνει για τρεις και όχι για τέσσερις  εβδομάδες.

Ο ΟΟΣΑ προβλέπει στο άμεσο μέλλον ραγδαία αύξηση των φτωχών συνταξιούχων στη Γερμανία.

Δύο είναι οι βασικές αιτίες αυτής της αύξησης: πρώτον, η μείωση των μισθών και των εισφορών στα ταμεία στην επόμενη γενιά εργαζομένων και δεύτερον η διεύρυνση της περιορισμένης απασχόλησης με χαμηλό ωρομίσθιο και χαμηλές ή καθόλου εισφορές στα ταμεία αρωγής γήρατος.

Επίσης στη Γερμανία μεγαλώνει σταθερά ο αριθμός των ηλικιωμένων που ζουν μόνοι τους χωρίς να μπορούν να τους βοηθήσουν οικονομικά τα παιδιά τους ή οι συγγενείς τους. Αυτό φαίνεται ήδη στις μεγαλουπόλεις, όπου τα τελευταία δέκα χρόνια οι ‘τράπεζες’ δωρεάν διανομής τροφίμων διπλασιάστηκαν.

Η φτώχεια στους συνταξιούχους επεκτείνεται στα μεσαία στρώματα

Στο Βερολίνο, την αγέρωχη πρωσική πρωτεύουσα, η φτώχεια είναι χαρακτηριστικό ενός μεγάλου μέρους του πληθυσμού.

Ο Ντίτερ Πφουλ, επικεφαλής της οργάνωσης Παροχής Βοήθειας σε Ηλικιωμένους Ταξιδιώτες (εθελοντική οργάνωση / Bahnhofsmission), διαπιστώνει καθημερινά στον κεντρικό σταθμό του Βερολίνου την αύξηση της φτώχειας στους ηλικιωμένους: «Όλο και περισσότερες χήρες και γενικά συνταξιούχοι, που λίγο πριν από μερικά χρόνια ζούσαν σε αστικά πλαίσια, δεν ξέρουν τώρα εάν θα μπορέσουν να πληρώσουν το νοίκι ή τι θα φάνε στις 15 και στις 20 του μηνός, γιατί η σύνταξη δεν τους φθάνει.»

Η κ. Γκρέμπερ, ιδιοκτήτρια περιπτέρου σε κεντρικό σημείο του Βερολίνου, διαπιστώνει: «Άνθρωποι που είναι καλοντυμένοι ψάχνουν τα σκουπίδια για φαγώσιμα και εάν τα βρουν, τα τρώνε αμέσως ή τα παίρνουν μαζί τους. Είναι λυπηρό.»

Τα συνδικάτα και οι κοινωνικές οργανώσεις αγωνίζονται για επιβολή κατώτατου μισθού και για επέκταση των κρατικών επιδομάτων στους συνταξιούχους.

Η κυβέρνηση εξετάζει μόνον το αίτημα του κατώτατου μισθού και δηλώνει ότι από το φθινόπωρο θα αρχίσει ‘διάλογος’ κυβέρνησης - συνταξιούχων για την δρομολόγηση μέτρων. Ουδείς αναμένει κάποια βελτίωση.

Αλλάζει η ποιότητα της φτώχειας: γίνεται πια μακροπρόθεσμο φαινόμενο

Ο Ρούντολφ Μάρτενς, εκπρόσωπος της Ομοσπονδίας Κοινωνικών Υπηρεσιών και Οργανώσεων στη Γερμανία,  υπογραμμίζει ότι οι ιθύνοντες πρέπει να λάβουν υπ’ όψιν τους τα νέα δεδομένα πριν είναι πολύ αργά, διότι «δεν αυξήθηκαν μόνον οι απόλυτοι αριθμοί της φτώχειας των συνταξιούχων, αλλά άλλαξε και η ποιότητά της. Στις αρχές της δεκαετίας του ’90 διαπιστώναμε ότι είναι βραχυπρόθεσμο φαινόμενο. Σήμερα άλλαξε αυτή η παράμετρος: η φτώχεια έχει στη Γερμανία μακροπρόθεσμο χαρακτήρα.»

Η διαπίστωση αυτή επιβεβαιώνει και τα πορίσματα του ΟΟΣΑ, που καταγράφουν ότι στη νέα στρατιά φτωχών συνταξιούχων δεν θα ανήκουν μόνον οι χαμηλόμισθοι και οι μακροχρόνιοι άνεργοι, αλλά και μεγάλο μέρος των μεσαίων αστικών στρωμάτων.

Ήδη σήμερα υπάρχουν στη Γερμανία εκατομμύρια άνθρωποι, κυρίως γυναίκες, που ζουν κάτω από τα όρια της φτώχειας.

Deutsche Welle

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου