Σάββατο 21 Μαΐου 2011

Συνταγή ΔΝΤ για τέσσερα Γερμανικά κρατίδια

Το ενδεχόμενο να τεθούν υπό αυστηρή οικονομική επιτήρηση τέσσερα κρατίδια της Γερμανίας, μεταξύ αυτών και το Βερολίνο, εξετάζει η ομοσπονδιακή κυβέρνηση της Γερμανίας.

Σύμφωνα με το Γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων, που επικαλείται κυβερνητικούς αξιωματούχους, αναφέρει ότι τα τέσσερα ομόσπονδα κρατίδια, τα οποία εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από τον δανεισμό και τις ενισχύσεις από πλουσιότερες περιοχές της Γερμανίας, ενδέχεται να αναγκαστούν να μειώσουν σημαντικά τον προϋπολογισμό τους,ενώ αξιωματούχοι από άλλες περιοχές της χώρας θα ελέγχουν την πρόοδό τους, κατά το υπόδειγμα του ΔΝΤ και της παρακολούθησης των χωρών της ευρωζώνης που αντιμετωπίζουν κρίσεις χρέους.

Εάν πράγματι συμβεί κάτι τέτοιο, θα είναι η πρώτη φορά στη σύγχρονη ιστορία της Γερμανίας που κάποια από από τα 16 ομόσπονδα κρατίδια θα τεθούν σε επιτήρηση με 6μηνιαίους ελέγχους.

Το Συμβούλιο Σταθερότητας, το οποίο απαρτίζεται από στελέχη της ομοσπονδιακής κυβέρνησης και των κρατιδιακών κυβερνήσεων, θα συνέλθει τη Δευτέρα για να εξετάσει το θέμα της υπαγωγής σε επιτήρηση του Βερολίνου, της Βρέμης, του Σάαρλαντ και του Σλέσβιγκ-Χόλσταϊν.

Σημειώνεται ότι τα κρατίδια είχαν προειδοποιηθεί για το ενδεχόμενο αυτό τον περασμένο Οκτώβριο, καθώς τα οικονομικά τους προβλήματα διογκώνονταν, ενώ όπως έχει γίνει γνωστό η όποια απόφαση δεν θα προβλέπει την υποβολή ποινών σε ενδεχόμενη μη συμμόρφωση με τις αποφάσεις του Συμβουλίου Σταθερότητας.

Η κυβέρνηση της Βρέμης αντιμετωπίζει το υψηλότερο κατά κεφαλήν χρέος από κάθε άλλη, καθώς οφείλει στους πιστωτές της €27.300 ανά κάτοικο. Τα κρατίδια αυτά έχουν πληθυσμούς με χαμηλά εισοδήματα, με αποτέλεσμα να μην έχουν επαρκή φορολογικά έσοδα ούτε άλλους πόρους για να αυτοχρηματοδοτηθούν.

Πηγή:enet με πληροφορίες ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου