Πέμπτη 26 Μαΐου 2011

“Οι Ελληνες βγήκαν στους δρόμους”…

“Γιωργάκη μαλάκα δεν ήρθαμε για πλάκα”

“Δεν σε θέλει ο λαός παρ’ την μάνα σου και μπρος”…

Από το facebook στις πλατείες…

Τελικά το... facebook κινητοποίησε χιλιάδες κόσμου, στην Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη κι άλλες μεγάλες πόλεις της Ελλάδας. Κατά το πρότυπο των διαδηλώσεων στην Ισπανία, των γνωστών «Ιndignados», οι «Αγανακτισμένοι πολίτες» συγκεντρώθηκαν σε κεντρικές πλατείες για να διαμαρτυρηθούν για τα οικονομικά μέτρα.

Χιλιάδες νέοι άνθρωποι διαδήλωσαν σε μια εκδήλωση που ήταν ακομμάτιστη, μια αυθόρμητη συγκέντρωση που οργανώθηκε σε σύντομο χρονικό διάστημα μέσω του ίντερνετ.

Οι Ελληνες διαμαρτυρόμενοι «απάντησαν» μ' αυτό τον τρόπο στους Ισπανούς, οι οποίοι από την πλατεία Πουέρτα ντελ Σολ χλεύαζαν το τελευταίο χρονικό διάστημα με το σύνθημα «Κάντε ησυχία, μην ξυπνήσετε τους Ελληνες». Σε ένα πανό υπήρχε το σύνθημα που ήταν γραμμένο στα ισπανικά: «Είμαστε ξύπνιοι, τι ώρα είναι; Είναι ώρα να φύγετε».

Συνθήματα
Ευρηματικά ήταν και τα υπόλοιπα συνθήματα που ακούστηκαν: «Εμπρός λαέ, μην κάνεις ησυχία, να ακουστούμε μέχρι την Ισπανία» και «Βάλτε ξυπνητήρια, ξυπνήστε στις οκτώ, κλείστε την τηλεόραση, ελάτε από εδώ».

Σύμφωνα με τους διοργανωτές της εκδήλωσης στην Αθήνα, περισσότεροι από 2-25 χιλιάδες πολίτες κατέβηκαν στην πλατεία Συντάγματος, ενώ ο κόσμος αυξανόταν συνεχώς μέχρι αργά το βράδυ. Επεισόδια δεν έγιναν, αλλά δεν έλειψαν τα υβριστικά συνθήματα κατά των πολιτικών και οι προτροπές για να καεί η Βουλή.

Περισσότεροι από 7-8 χιλιάδες συγκεντρώθηκαν χθες το απόγευμα στο Λευκό Πύργο, οι οποίοι αυθόρμητα διαδήλωσαν στο πλαίσιο της διαμαρτυρίας των «Αγανακτισμένων πολιτών». Οι συγκεντρωμένοι έκαψαν σημαία της Ε.Ε., ενώ φώναξαν συνθήματα για να «έρθουν πίσω τα κλεμμένα» και έδιωξαν από την περιοχή μέλη του ΠΑΜΕ, τα οποία προσπάθησαν να μοιράσουν κομματικό υλικό. Η προσέλευση του κόσμου στη συγκέντρωση ήταν διαρκώς αυξανόμενη, ενώ υπήρχαν άνθρωποι κάθε ηλικίας, οικογένειες και πολύ μικρά παιδιά.

Μέσω ίντερνετ
Εκατοντάδες πολίτες στο Βόλο, την Πάτρα και άλλες μεγάλες πόλεις της χώρας, ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα μέσω του ίντερνετ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι την ίδια ώρα και οι εργαζόμενοι της ΔΕΗ ξεκίνησαν πορεία από τα γραφεία τους στην οδό Χαλκοκονδύλη. Μόλις οι εργαζόμενοι της Επιχείρησης έφτασαν στο Σύνταγμα, ομάδα «Αγανακτισμένων» τους αποδοκίμασε.

Απτόητοι από τον καιρό

Δεν τους πτοεί ούτε η βροχή τους χιλιάδες «αγανακτισμένων Ελλήνων», που αναμένεται να συγκεντρωθούν (και) το απόγευμα της Πέμπτης στις πλατείες των μεγάλων πόλεων όλης της Ελλάδας, με επίκεντρο φυσικά αυτή του Συντάγματος και του Λευκού Πύργου.

Μπορεί ο καιρός να μην είναι ο καλύτερος σύμμαχος, όμως δεν κάνουν πίσω στο αίτημα τους για «δικαιοσύνη», όπως φώναζαν σε ένα από τα χθεσινά συνθήματα.

Ήδη κατά χιλιάδες σπεύδουν οι χρήστες του ίντερνετ να δηλώσουν συμμετοχή στα γκρουπάκια που έχουν ξανά φτιαχτεί στο ίντερνετ, αυτήν την φορά δίνοντας ραντεβού για το νέο κάλεσμα στις 6.00 το απόγευμα, μετά την επιτυχία της πρώτης προσπάθειας την Τετάρτη. Τότε που όλες οι ηλικίες και οι κοινωνικές τάξεις κατέβηκαν και παρέμειναν για αρκετές ώρες στους δρόμους, διαδηλώνοντας μέχρι το ξημέρωμα ειρηνικά και χωρίς καμία απολύτως κομματική εμπλοκή εναντίον των νέων σκληρών μέτρων λιτότητας.

Νέοι και νέες που οργάνωσαν και οργανώθηκαν μέσω του facebook, γονείς που έφτασαν στην συγκέντρωση κρατώντας από το χέρι τα παιδιά τους, ακόμα όμως και παππούδες και γιαγιάδες που διαμαρτύρονταν για τις περικοπές στις συντάξεις τους αλλά και διεκδικούσαν ένα καλύτερο μέλλον για τα παιδιά και τα εγγόνια τους.

Από όλα τα στρώματα της ελληνικής κοινωνίας υπήρξαν συμμετοχές σε αυτό το ξαφνικό και αυθόρμητο διαδικτυακό κάλεσμα των ελλήνων  "Los Indignados", το οποίο έγινε για πρώτη φορά στην χώρα μας και στέφθηκε από απόλυτη επιτυχία. Ένα κάλεσμα που εμπνεύστηκαν από τους Ισπανούς ομοϊδεάτες τους, που εδώ και δέκα ημέρες δίνουν τον δικό τους αγώνα στις πλατείες της Μαδρίτης και των άλλων ισπανικών πόλεων.

Η κινητοποίηση στην Ελλάδα ήδη μάλιστα σχολιάζεται από τα μέσα ενημέρωσης του εξωτερικού, με εκείνα της Ισπανίας να δίνουν προφανώς ιδιαίτερη έμφαση τονίζοντας ότι «το κίνημα του Μ-15 πέρασε τα σύνορα». Περίπου 20.000 άτομα εκτιμάται ότι συγκεντρώθηκαν μόνο στην Πλατεία Συντάγματος, καταφέρνοντας να διαδηλώσουν δυνατά αλλά... ειρηνικά.

Οι γνωστοί – άγνωστοι που πάντοτε αμαύρωναν στο παρελθόν τέτοιες διαδικασίες δεν είχαν θέση ανάμεσά τους. Ούτε όμως και οι διάφορες πολιτικές παρατάξεις που συχνά καπηλεύονταν αυτούς τους αγώνες, ούτε οι συνδικαλιστές. Ο απλός κόσμος – και μόνο αυτός – σε ένα μοναδικό μωσαϊκό όλων των ηλικιών, όλων των επαγγελμάτων, όλων των κοινωνικών στρωμάτων.

«Πάρτε το μνημόνιο και φύγετε από δω» ήταν το κεντρικό σύνθημα, το οποίο φώναζαν ρυθμικά οι περισσότεροι στρέφοντας το βλέμμα προς την Βουλή. Όλοι κρατούσαν ελληνικές (και μόνο ελληνικές) σημαίες. «Για την ασχήμια όλου του κόσμου δεν φταίνε μόνο οι πράξεις των κακών αλλά η απραξία των καλών», ανέφερε ένα από τα κεντρικά συνθήματα στην συμπρωτεύουσα, που επίσης βούλιαξε από τον κόσμο. «Δεν είμαι καμαριέρα κανενός», σχολίασε μία κοπέλα, αντιμετωπίζοντας με χιούμορ την επικαιρότητα.

«Ελλάς, Ελλήνων, Αγανακτισμένων», φώναξαν κάποια στιγμή οι διαδηλωτές, δίνοντας ίσως και τον τίτλο της πολύωρης διαμαρτυρίας. Μιας διαμαρτυρίας που έληξε το πρωί, με την εντυπωσιακή εικόνα των διαδηλωτών να μαζεύουν μόνοι τους τα σκουπίδια!!! Μια διαμαρτυρίας που θα συνεχιστεί με νέο ραντεβού στις 6.00 το απόγευμα της Πέμπτης, οπότε και αναμένεται και πάλι «οι πλατείες να είναι γεμάτες από συντρόφους, οικοδόμους, φοιτητές». Μιας διαμαρτυρίας που μάλιστα αυτή τη φορά προσκαλεί τον κόσμο να κρατάνε και... άδειες κατσαρόλες, ως ένα συμβολικό μήνυμα προς τους πολιτικούς που οδήγησαν σε αυτήν την κατάσταση.

Ογκώδεις συγκεντρώσεις σε όλη τη χώρα

Ειρηνική, χωρίς χρώματα και κόμματα, αυθόρμητη αλλά με πάθος, ευρηματική στα συνθήματα, με χιούμορ και λίγο χαβαλέ ήταν η συγκέντρωση χιλιάδων «Αγανακτισμένων» που κατέκλυσαν χθες από τις 6 το απόγευμα την πλατεία του Λευκού Πύργου στη Θεσσαλονίκη.

Κάποιοι μίλησαν για ξέσπασμα, άλλοι για απάντηση στους Ισπανούς, οι περισσότεροι για οργή στη λαίλαπα μέτρων, φόρων και περικοπών της κυβέρνησης και των τροϊκανών, και χειροκρότησαν, φώναξαν συνθήματα που βγήκαν μέσα από το πλήθος, απέκλεισαν την παραλιακή λεωφόρο και έστειλαν μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση ότι «δεν πάει άλλο».

«Ελλάδα, ξύπνα, ήρθε η σειρά σου, φτάνει άλλο πια να θάβεις τα παιδιά σου» ήταν ένα από τα συνθήματα των «Αγανακτισμένων» που πραγματοποίησαν την κινητοποίησή τους μέσα από το facebook, σε ανάρτηση του οποίου είχαν δηλώσει «συμμετοχή» περισσότερα από 22.000 άτομα. Πολλοί (κυρίως νέοι σε ηλικία κατά 80%) πήγαν στη συγκέντρωση του Λευκού Πύργου με τον καφέ, το παγωτό, την μπίρα, την κιθάρα, τη σφυρίχτρα τους. Υπήρχαν ζευγάρια που έσπρωχναν παιδικά καροτσάκια, άλλοι με τα ποδήλατά τους και λίγο μεγαλύτεροι σε ηλικία που επέβαλαν να ακουστεί ο Εθνικός Υμνος. Δύο νέοι από τη Χαλκηδόνα με ένα ρολόι-πλακάτ, οι δείκτες του οποίου έδειχναν την ώρα της συγκέντρωσης, έγιναν για λίγο το επίκεντρο της διαδήλωσης καθώς παρέπεμπαν στους Ισπανούς φωνάζοντας «Κάντε φασαρία, ν' ακούσει η Ισπανία».

«Λεφτά εμείς δεν έχουμε / έχουμε ψυχή / εσείς που τα αρπάξατε / θα πάτε φυλακή». «Δεν σας θέλει ο λαός / ελικόπτερα και μπρος», «Απατεώνες, κλέφτες δεν πάτε πουθενά / οι Ελληνες ξυπνήσανε / δεν είναι πια αργά», «1, 2, 3 - Φέρτε τα κλεμμένα από την Ελβετία». Ενα από τα λίγα πανό της συγκέντρωσης έφερε τη λέξη ΕΡΧΟΜΑΣΤΕ, αρχιγράμματα των λέξεων Ενωση, Ριγμένων, Χολωμένων, Οργισμένων, Μονίμως Αδικημένων, αλλά Συνειδητοποιημένων και Τολμηρών Ελλήνων. Πλακάτ με δόση χιούμορ για τους πολιτικούς: «Απελευθέρωση του επαγγέλματος του πολιτικού... Τώρα!»

Περισσότερα από 7.000 άτομα παρέμεναν συγκεντρωμένα μέχρι αργά χθες το βράδυ στην πλατεία Γεωργίου της Πάτρας. Οι περισσότεροι από τους διαδηλωτές ήσαν νέοι και παρέμεναν καθιστοί στην πλατεία. Κατά διαστήματα φώναζαν συνθήματα με αποδέκτες την κυβέρνηση, τους πολιτικούς, αλλά και τους Ισπανούς Αγανακτισμένους, μοίραζαν φέιγ βολάν ενώ, με τις σφυρίχτρες που είχαν, ήθελαν να δώσουν τον δικό τους τόνο στη συγκέντρωση. Στη συγκέντρωση πήραν μέρος και Πατρινοί μεγαλύτερης ηλικίας. Αντίθετα, στον Πύργο της Ηλείας ο αριθμός των συγκεντρωμένων στην πλατεία Ιατρίδη δεν ξεπέρασε τα 250 άτομα.

Αυθόρμητες συγκεντρώσεις πολιτών έγιναν ακόμη σε Ηράκλειο Κρήτης, Ρέθυμνο και Χανιά, Βόλο, Λάρισα, Λαμία, Καλαμάτα και αλλού.

Πηγή: “imerisia.gr,star.gr”

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου