Τρίτη 24 Μαΐου 2011

Το μοντέλο Treuhand

  • Φορέα αποκρατικοποιήσεων ανάλογο με αυτόν που έστειλε 2,5 εκατομμύρια Ανατολικογερμανούς στην ανεργία στις αρχές της δεκαετίας του '90 επιθυμεί για την Ελλάδα ο Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ.

Σε χθεσινή συνέντευξή του στο γερμανικό περιοδικό «Der Spiegel», ο επικεφαλής του Eurogroup τάχθηκε υπέρ της δημιουργίας μιας ανεξάρτητης από την ελληνική κυβέρνηση υπηρεσίας ιδιωτικοποιήσεων.

«Θα ήταν ιδιαίτερα ευπρόσδεκτο αν οι Ελληνες φίλοι μας δημιουργούσαν ένα γραφείο ιδιωτικοποιήσεων ανεξάρτητο από την κυβέρνηση, με βάση το μοντέλο του γερμανικού Treuhandanstalt», προσθέτοντας, μάλιστα, ότι αυτό θα έπρεπε να στελεχωθεί από ξένους εμπειρογνώμονες.

Το Treuhandanstalt ιδρύθηκε στα μέσα του 1990, λίγο μετά την «Πτώση του Τείχους», με στόχο την ιδιωτικοποίηση 8.500 κρατικών επιχειρήσεων της Αν. Γερμανίας, που τότε απασχολούσαν περισσότερους από 4 εκατ. εργαζόμενους. Εκείνη την εποχή το Treuhand (τραστ) ήταν ο μεγαλύτερος επιχειρηματικός όμιλος του κόσμου, ελέγχοντας τα πάντα στην Ανατολική Γερμανία, από βαριά βιομηχανία έως κινηματογραφικά στούντιο, αλλά και τεράστιες εκτάσεις γης. Το έργο του όχι μόνο δεν πέτυχε, αλλά, αντίθετα, οδήγησε σε κλείσιμο κερδοφόρων επιχειρήσεων, εκποίηση άλλων έναντι ενός μάρκου, σπατάλη, κακή χρήση κεφαλαίων, μαζικές απολύσεις.

Περίπου 2,5 εκατομμύρια Ανατολικογερμανοί έχασαν τη δουλειά τους μεταξύ 1990 και 1994, όταν το Treuhandanstalt ολοκλήρωσε το έργο του. Αποτέλεσμα ήταν τεράστιες εργατικές διαδηλώσεις και αναταραχές στην Ανατολική Γερμανία εκείνη την εποχή και ο πρώτος πρόεδρος του Treuhand, ο Ντέντλεφ Κάρστεν Ρόχβεντερ, να δολοφονηθεί από τις σφαίρες άγνωστου δολοφόνου το 1991. Το Treuhand όχι μόνο δεν έφερε κέρδη, αλλά συσσώρευσε και χρέη 270 δισ. μάρκων.

Αυτό το μοντέλο ιδιωτικοποιήσεων προτείνει, λοιπόν, ο κ. Γιουνκέρ για τη χώρα μας, λέγοντας, μάλιστα, στο γερμανικό περιοδικό ότι τα έσοδα από τις ελληνικές αποκρατικοποιήσεις θα είναι πολύ μεγαλύτερα από τα προσδοκώμενα 50 δισ. ευρώ.

Πηγή: enet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου