Τρίτη 7 Ιουνίου 2011

Ο Σόρος πουλάει χρυσό...

Η ώρα των κρίσιμων επενδυτικών αποφάσεων έφτασε. Τα τελευταία χρόνια αρκετοί έβγαλαν λεφτά απλώς ακολουθώντας την τάση. Ηταν απλό και ξεκάθαρο: Ο χρυσός κάλπαζε, οι μετοχές είχαν μεγάλο ρίσκο και τα εμπορεύματα φυσικής παραγωγής επανήλθαν στο προσκήνιο.

Η περίοδος της μεσο-κρίσης, όπως θα ονομάζεται σε λίγο καιρό, όπως και η περίοδος του μεσοπολέμου είναι καλή για όσους έχουν λεφτά και γνωριμίες. Το σύστημα σχεδόν διαλυμένο προσπαθεί να μαζέψει τα κομμάτια του και οι γνωρίζοντες εκμεταλλεύονται τις συγκυρίες.

Τώρα όμως οικονομίες και χρηματιστήρια εισέρχονται σε μια πρωτόγνωρη φάση τη μετά κρίση, όπως συμβαίνει μετά από μια μεγάλη καταστροφή λίγα είναι τα πράγματα που ακόμα έχουν αξία να έχεις στο χαρτοφυλάκιό σου. Για τους επενδυτές που κέρδισαν επενδύοντας σε χρυσό την τελευταία 10ετία, για όσους προέβλεψαν την κρίση των subprimes και όσους επιβιώσουν από την κρίση χρέους και πολιτικής ανεπάρκειας υπάρχει μια ακόμα δοκιμασία: Να μείνουν στα ασφαλή καταφύγια προστατευμένοι ή να βγουν αναζητώντας ήλιο και νέες ευκαιρίες. Πόσο ακόμα μπορεί ο χρυσός να ανέβει παρέχοντας αποδόσεις στους κατόχους του;

Από τα χαμηλά των $252,8 ανά ουγγιά που ακούμπησε ο χρυσός το 1999, όταν η φούσκα των dot.coms ήταν στα ύψη έφτασε το Μάιο στο ιστορικό υψηλό των $1,575.79 ανά ουγγιά.

Ο Τζωρτζ Σόρος πούλησε χρυσό αξίας $800 εκατ. στο πρώτο τρίμηνο του έτους, δείχνοντας ότι είναι ο πρώτος επιζών που αποφάσισε να βγει στην επιφάνεια. Οι αναλυτές επιμένουν ότι δεν ήρθε ακόμα η ώρα για πωλήσεις χρυσού.
Εκτιμούν ότι το πολύτιμο μέταλλο πλησιάζει τα επίπεδα φούσκας αλλά πάντα υπάρχει το λεγόμενο «overshooting», η υπερέκταση δηλαδή της τιμής που πυροδοτείται από αγορές όσων δεν είχαν προλάβει το αρχικό ράλι και παραδοσιακά αυτοί είναι οι μικροεπενδυτές.

Οπερ σημαίνει ότι η συμβουλή των αναλυτών είναι: Οσοι έχουν χρυσό να μην πουλήσουν ακόμα και όσοι δεν έχουν να μην αγοράσουν.

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου