Παρασκευή 24 Ιουνίου 2011

Προσφυγή αεροπαγίτη στο ΣτΕ

justice Στο Συμβούλιο της Επικρατείας προσέφυγε ο αρεοπαγίτης Ιωάννης Σίδερης κατά της μη προεπιλογής του για τη θέση του αντιπροέδρου του Αρείου Πάγου, ενώ παράλληλα από το Ανώτατο Δικαστήριο έγιναν δεκτές οι ενστάσεις δύο προέδρων Πρωτοδικών κατά της μη προαγωγής τους στο βαθμό του Εφέτη.

Υπενθυμίζεται ότι τον περασμένο Απρίλιο, από τον τότε υπουργό Δικαιοσύνης Χάρη Καστανίδη, κινήθηκε η διαδικασία πληρώσεως των κενών θέσεων δικαστών που θα δημιουργηθούν στις 30 Ιουνίου 2011 (τέλος δικαστικής περιόδου) στα τρία μεγάλα δικαστήρια της χώρας.

Έτσι, για την προαγωγή στη θέση του αντιπροέδρου του Αρείου Πάγου δεν προεπιλέγη ο Ι. Σίδερης, ενώ αντίθετα προεπιλέγησαν οι συνάδελφοί του: 1) Σπυρίδων Ζιάκας του Παύλου, 2) Αθανάσιος Κουτρομάνος του Κωνσταντίνου, 3) Βασίλειος Λυκούδης του Σπυρίδωνα - Γερασίμου, 4) Γεώργιος Γιαννούλης του Διονυσίου, 5) Βασίλειος Φούκας του Δημητρίου, 6) Γεώργιος Χρυσικός του Γερασίμου, 7) Νικόλαος Ζαϊρης του Παύλου και 8) Δήμητρα Παπαντωνοπούλου του Ιωάννη.

Στην προσφυγή του ο κ. Σίδερης επισημαίνει ότι είναι αντισυνταγματικός (αντίθετος στο άρθρο 90 του Συντάγματος) ο νόμος 3841/2010, που άλλαξε τον τρόπο προαγωγής των δικαστών. Δηλαδή, είναι αντισυνταγματική η προσθήκη ενός ακόμα οργάνου, αυτό της Διάσκεψης των Προέδρων της Βουλής, πέραν του Υπουργικού Συμβουλίου, για την ανάδειξη στον επόμενο βαθμό των δικαστών και των εισαγγελέων.

Ο νόμος 3841/2010, υπογραμμίζει ο αρεοπαγίτης, επέλεξε μία διαδικασία που δεν προβλέπεται από το Σύνταγμα (με παρεμβολή της Διάσκεψης των προέδρων της Βουλής και «τριχοτόμηση» της διαδικασίας σε τρία στάδια: προεπιλογή από το Υπουργικό Συμβούλιο, γνωμοδότηση της διάσκεψης των Προέδρων της Βουλής, τελική απόφαση από το Υπουργικό Συμβούλιο).

Αλλά ακόμη και εάν η νέα αυτή διαδικασία θεωρηθεί ότι δεν αντίκειται στο Σύνταγμα, προσθέτει ο κ. Σίδερης, θα πρέπει ο νομοθέτης να σέβεται τους ορισμούς του Συντάγματος και να προβλέπει την αιτιολόγηση των σχετικών κρίσεων και τη δυνατότητα δικαστικής προσβολής των πράξεων αυτών στη Δικαιοσύνη.

Με άλλα λόγια, ο αρεοπαγίτης υποστηρίζει ότι το Υπουργικό Συμβούλιο θα πρέπει να αιτιολογεί την απόφασή του για τις προαγωγές.

Στην προκείμενη περίπτωση προεπιλέγησαν δύο νεότεροι συνάδελφοι του Ι. Σιδέρη, οι αρεοπαγίτες Νικόλας Ζαΐρης και Δήμητρα Παπαντωνοπούλου, και παρ' όλα αυτά στην απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου δεν υπάρχει η απαιτούμενη ειδική αιτιολογία, αλλά γενικόλογες αναφορές που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για κάθε επιλογή.

Τέλος, η Ολομέλεια του Αρείου Πάγου έκανε δεκτές τις ενστάσεις των προέδρων Πρωτοδικών Ι. Μαρούδη και Βασιλικής Μίχου και τους προήγαγε στο βαθμό του Εφέτη.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου