Πέμπτη 2 Ιουνίου 2011

Το όραμα Trichet για ευρωπαϊκό υπ. Οικονομικών

Ο Jean-Claude Trichet, διοικητής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, ζήτησε από την Ευρωπαϊκή Ένωση να κάνει αποφασιστικό βήμα για τον έλεγχο της δημοσιονομικής και οικονομικής πολιτικής των κρατών μελών, βάζοντας στο τραπέζι τον μακροπρόθεσμο στόχο της ίδρυσης ενιαίου ευρωπαϊκού υπουργείου Οικονομικών.

Σε μια πολύ δυναμική ομιλία, κατά την οποία ανέπτυξε το όραμά του για το μέλλον της ευρωπαϊκής οικονομικής και νομισματικής ενοποίησης, μετά την τρέχουσα κρίση, ζήτησε μεσοπρόθεσμα μέτρα που θα δώσουν το δικαίωμα των μελών της Ε.Ε. να θέτουν βέτο στην εθνική οικονομική πολιτική, εάν λαμβάνονται αποφάσεις που διακυβεύουν την σταθερότητα της ευρωζώνης.

«Δεν υπάρχει κρίση του ευρώ,» δήλωσε ο κ. Trichet με την ιδιότητα του θησαυροφύλακα του νομίσματος.

Ο κεντρικός τραπεζίτης εσκεμμένα απέφυγε οποιαδήποτε λεπτομερή αναφορά στις συνεχιζόμενες συζητήσεις για νέο πακέτο διασωσης της Ελλάδας, αλλά ζήτησε δραστική μεταβολή του ισχύοντος συστήματος οικονομικής διακυβέρνησης της ευρωζώνης, που να προχωρά παραπάνω από την «διαλεκτική της εποπτείας, των συστάσεων και των κυρώσεων.»

Κατά την διάρκεια της ομιλίας του στην γερμανική πόλη Άαχεν, όπου του απονεμήθηκε το ετήσιο βραβείο Καρλομάγνου για τις υπηρεσίες του στην ευρωπαϊκή ενότητα πριν αποσυρθεί από την κεφαλή της ΕΚΤ, ο κ. Trichet ζήτησε περαιτέρω μεταρρυθμίσεις για την δημιουργία μιας Ευρωπαϊκής Ένωσης που θα είναι «συνομοσπονδία εθνικών κρατών εντελώς νέου τύπου.»

«Σε αυτή την ένωση του αύριο ή του μεθαύριο, θα ήταν υπερβολικό, από οικονομικής άποψης, σε μια ενιαία αγορά, με ενιαίο νόμισμα και ενιαία κεντρική τράπεζα, να οραματιζόμαστε υπουργείο Οικονομικών της Ένωσης;» διερωτήθηκε.
Μεσοπρόθεσμα, περιέγραψε δύο στάδια για την βοήθεια κρατών που χρειάζονται στήριξη και την αποφυγή μετάστασης της κρίσης σε άλλες χώρες. Το πρώτο βήμα θα είναι να δίνεται οικονομική βοήθεια «με την προϋπόθεση σοβαρής δημοσιονομικής προσαρμογής,» όπως γίνεται ήδη στην Ελλάδα, την Ιρλανδία και την Πορτογαλία. Στο δεύτερο βήμα, «οι ευρωπαϊκές αρχές θα λαμβάνουν οι ίδιες αποφάσεις για την οικονομία που αντιμετωπίζει πρόβλημα.»
Η ιδέα του ενιαίου υπ. Οικονομικών της Ευρώπης, ο διοικητής της ΕΚΤ παραδέχτηκε ότι θα χρειαστεί «πολύ σημαντική μεταβολή στην ιδρυτική συμφωνία η οποία θα έχει επιπτώσεις σε όλες της ευθύνες της κοινότητας.»
Ο κ. Trichet δεν χρησιμοποίησε τις λέξεις «δημοσιονομική ενοποίηση» στην ομιλία του, ούτε έκανε διάκριση ανάμεσα στους θεσμούς των 17 μελών της ευρωζώνης και των 27 της Ε.Ε.
Οπωσδήποτε, η ιδέα του αποτελεί ένα τεράστιο βήμα προς την κατεύθυνση της στενότερης ενοποίησης των εθνικών στρατηγικών προϋπολογισμού και αυστηρή επιβολή ελέγχου στις δαπάνες και τον δανεισμό.

ΠΗΓΗ: FT.com

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου