Δευτέρα 11 Ιουλίου 2011

ΠΑΣΟΚ – ΝΔ – ΛΑΟΣ παρουσία και λόγο στο ΞΕΠΟΥΛΗΜΑ της ελληνικής οικονομίας

Οι “άνθρωποι” των αποκρατικοποιήσεων

  • Ο Κ. Μητρόπουλος που προέρχεται από τον όμιλο της EFG Eurobank, αναλαμβάνει διευθύνων σύμβουλος στην «Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου Α.Ε», πρόσωπο, σύμφωνα με πληροφορίες, που αποτελεί επιλογή του ίδιου του Γιώργου Παπανδρέου, στην οποία συμφωνεί και ο Αντώνης Σαμαράς, ενώ πρόεδρος στο νέο φορέα τοποθετείται ο πρώην υπουργός και νυν καθηγητής στο ΑΠΘ, Γ. Κουκιάδης (πρώην Υπουργός Εργασίας στην Κυβέρνηση Γρίβα και στην Οικουμενική Κυβέρνηση Ζολώτα, ενώ τον Ιούλιο του 1999 εξελέγη Ευρωβουλευτής του ΠΑ.ΣΟ.Κ)

apokratikopoiiseis-660_0

Με την αποκάλυψη των μελών του διοικητικού συμβουλίου του Ταμείου Αποκρατικοποιήσεων από τον υπουργό Οικονομικών Ευάγγελο Βενιζέλο σήμερα Δευτέρα στη συνεδρίαση του Eurogroup ξεκινά ο μαραθώνιος της χώρας για την ιδιωτικοποίηση κρατικών επιχειρήσεων και την αξιοποίηση της δημόσιας ακίνητης περιουσίας. (Το ΞΕΠΟΥΛΗΜΑ)

Κι αν η γενική εντύπωση είναι πως πρόκειται για μαραθώνιο, εν τούτοις στην ουσία η επιχείρηση «Αποκρατικοποιήσεις» αποτελεί συνδυασμό ανάμεσα σε μαραθώνιο και αγώνα ταχύτητας, αφού ο δρόμος είναι μακρύς, τα προσδοκώμενα έσοδα πολλά και τα χρονικά περιθώρια ασφυκτικά!

Το ρόλο του... αφέτη ανέλαβε ο ίδιος ο κ. Βενιζέλος με τα αποκαλυπτήρια ενώπιον των ομολόγων του της Ευρωζώνης του ΔΣ του Ταμείου, το οποίο μέχρι τα τέλη Ιουλίου καλείται να έχει αποκτήσει νομική υπόσταση και μέχρι το τέλος του χρόνου να προχωρά σε μια αποκρατικοποίηση ανά 12 ημέρες με στόχο τη συγκέντρωση εντός του 2011 της τάξης των 5 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Σύμφωνα με την επιστολή του υπουργού Οικονομικών Ευ. Βενιζέλου προς τον πρόεδρο της Βουλής, κ. Φ. Πετσάλνικο, πρόεδρος του ταμείου αναλαμβάνει ο πρώην υπουργός κ. Ι. Κουκιάδης.

χωρίς τίτλοΗ πρόταση του πρόεδρου της ΝΔ κ. Αντ. Σαμαρά, για την τοποθέτηση ενός μέλους κοινής αποδοχής στο ΔΣ του Ταμείου είναι ο κ. Αντ. Βαρθολομαίος. Επίσης η Άννα Ζωηρού είναι το πρόσωπο που θα στελεχώσει το Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου Α.Ε μετά από πρόταση του Λαϊκού Ορθόδοξου Συναγερμού, ένα πρόσωπο που δεν έχει καμιά σχέση με το κόμμα, εκτός από την προσωπική… επαφή – φιλία με τον χοντρό

Ερωτηθείς για την σύνθεση της επιτροπής αποκρατικοποιήσεων και ειδικότερα για την τοποθέτηση του κ. Μητρόπουλου στη θέση του διευθύνοντος συμβούλου, ο εκπρόσωπος της ΝΔ Γιάννης Μιχελάκης αρκέστηκε να δηλώσει ότι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης πρότεινε τη συμετοχή του Αντώνη Βαρθολομαίου και ότι θα παρακολουθήσει τις εργασίες της επιτροπής.

Ουσιαστικά πρόκειται για πράξη πολιτικής συναίνεσης και μάλιστα στο επίμαχο ζήτημα των αποκρατικοποιήσεων. Τρία κόμματα του Κοινοβουλίου θα έχουν παρουσία και λόγο στο ΞΕΠΟΥΛΗΜΑ της ελληνικής οικονομίας.

Αναλυτικότερα, ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης και Υπουργός Οικονομικών κ. Ευάγγελος Βενιζέλος απέστειλε στον Πρόεδρο της Βουλής κ. Φίλιππο Πετσάλνικο την ακόλουθη επιστολή, σχετικά με τη σύνθεση του Ταμείου Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου Α.Ε.

ΠΡΟΣ : Τον Πρόεδρο
της Βουλής των Ελλήνων
κ. Φίλιππο Πετσάλνικο

Κύριε Πρόεδρε,

Προκειμένου να καταστεί δυνατή η έναρξη λειτουργίας του «Ταμείου Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου Α.Ε.» και προκειμένου να εκφράσει την γνώμη της η αρμόδια Επιτροπή του άρθρου 49Α Κανονισμού της Βουλής, όπως προβλέπεται από την παρ. 1 του άρθρου 3 του Ν.3986/2011 (ΦΕΚ Α΄152), θέτω υπόψη σας τα πρόσωπα που προτείνονται για τη συγκρότηση του Δ.Σ. του Ταμείου.

Η σύνθεση του Διοικητικού Συμβουλίου του Ταμείου προτείνεται ως εξής:

1. Πρόεδρος: Ιωάννης Κουκιάδης, Ομότιμος Καθηγητής Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, πρώην Υπουργός, πρώην Ευρωβουλευτής, πρώην Πρόεδρος Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής, πρώην Πρόεδρος Οργανισμού Μεσολάβησης και Διαιτησίας.

2. Διευθύνων Σύμβουλος: Kωνσταντίνος Μητρόπουλος: διδάκτωρ του London Business School, στέλεχος επιχειρήσεων του ιδιωτικού τομέα, με ιδιαίτερη εμπειρία στη Διοίκηση έργων (project management) και στη διαχείριση χαρτοφυλακίων, Αντιπρόεδρος του Ελληνο-Αγγλικού Chamber of Commerce .

3. Εντεταλμένος Σύμβουλος (εκτελεστικό μέλος): Ανδρέας Ταπραντζής, διδάκτωρ του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, στέλεχος επιχειρήσεων του ιδιωτικού τομέα, πρώην Γενικός Διευθυντής και Διευθύνων Σύμβουλος ΕΛΤΑ, Πρόεδρος του Παγκόσμιου Ταχυδρομικού Συμβουλίου

4. Αντώνιος Βαρθολομαίος, διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Fordham της Νέας Υόρκης, στέλεχος επιχειρήσεων, πρώην Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος ΕΥΔΑΠ, με εμπειρία σε θέματα πιστοδοτήσεων, κεφαλαιαγοράς, κτηματαγοράς και ανάπτυξης ακινήτων καθώς και τιτλοποίησης στεγαστικών δανείων.

5. Άννα Ζωηρού, οικονομολόγος, σύμβουλος επιχειρήσεων, επιστημονική σύμβουλος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Παρακαλώ θερμά, κύριε Πρόεδρε, να κινηθούν ταχύτατα οι σχετικές διαδικασίες, προκειμένου να καταστεί δυνατή στις αμέσως επόμενες ημέρες η συγκρότηση του Διοικητικού Συμβουλίου και η άμεση έναρξη λειτουργίας του Ταμείου.

Ευάγγελος Βενιζέλος

Πηγές: euro2day.gr, pathfinder.gr, naftemporiki.gr, law.auth.gr, ixnos.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου