Τετάρτη 27 Ιουλίου 2011

Βατικανό: Κρίση με Ιρλανδία λόγω παιδεραστίας

  • Μετά τη δημοσίευση έκθεσης για πράξεις παιδεραστίας που διαπράχθηκαν το 1996 και το 2009 από 19 καθολικούς ιερείς σε περιοχή της νότιας Ιρλανδίας, ο πρωθυπουργός Έντα Κένι κατηγόρησε την Καθολική Εκκλησία, και ιδιαίτερα την Αγία Έδρα, για παρακώλυση των ερευνών.

100_108620

Την ανάκληση του πρεσβευτή του στην Ιρλανδία ζήτησε το Βατικανό, απαντώντας με αυτόν τον τρόπο στην ασυνήθιστη επίθεση που εξαπέλυσε πριν από λίγες ημέρες το Κοινοβούλιο της χώρας κατά της Αγίας Έδρας για την υπόθεση παιδεραστίας στους κόλπους της Καθολικής Εκκλησίας. Ο αναπληρωτής εκπρόσωπος του Βατικανού δήλωσε τη Δευτέρα ότι ο αρχιεπίσκοπος Τζουζέπε Λεάντσα κλήθηκε να επιστρέψει στην Αγία Έδρα.

Στις 20 Ιουνίου το Κοινοβούλιο της Ιρλανδίας υπερψήφισε κείμενο στο οποίο το Βατικανό κατηγορείται για «υπονόμευση των θεσμών προστασίας της παιδικής ηλικίας», αλλά και για «ελιτισμό και ναρκισσισμό» στις ηγετικές του τάξεις. Επίσης, οι Ιρλανδοί βουλευτές κατηγορούν την Αγία Έδρα ότι υποβάθμισε τις υποθέσεις κακοποίησης ανηλίκων από ιερείς για να προστατεύσει την εικόνα της Καθολικής Εκκλησίας.

Το αυστηρό κείμενο του Κοινοβουλίου της Ιρλανδίας, μίας χώρας στην οποία ο καθολικισμός κατέχει κεντρική θέση, αντικατοπτρίζει τη στροφή της ιρλανδικής οργής από τους εγχώριους ιερείς στην ηγεσία της Καθολικής Εκκλησίας για την αντιμετώπιση του σκανδάλου.

Πηγές: sigmalive.com, makthes.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου