Σάββατο 13 Αυγούστου 2011

Ιταλία: Εγκρίθηκαν μέτρα λιτότητας ύψους 45 δισ. ευρώ

basta_berlusconiΠακέτο μέτρων λιτότητας ύψους 45,5 δισ. ευρώ για την επόμενη διετία ενέκρινε η ιταλική κυβέρνηση, με στόχο τον ισοσκελισμό του προϋπολογισμού μέχρι το 2013.

Όπως εξήγησε ο Ιταλός πρωθυπουργός, Σίλβιο Μπερλουσκόνι, σε συνέντευξη Τύπου μετά την ολοκλήρωση της έκτακτης συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου, το πακέτο περιλαμβάνει μέτρα ύψους 20 δισ. ευρώ για το 2012 και επιπλέον μέτρα 25,5 δισ. ευρώ για το 2013, ενώ προβλέπονται τόσο περικοπές δημόσιων δαπανών όσο και υψηλότεροι φόροι.

«Η κερδοσκοπία, μετά την Ελλάδα επικεντρώθηκε στην Ιταλία. Αναγκαστήκαμε να ανανεώσουμε, με ομόλογα, μεγάλο μέρος του δημοσίου χρέους. Αντιμετωπίσαμε την κατάσταση μέσω της βοήθειας της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και αποφασίσαμε να σεβαστούμε όσα μας ζήτησε», ανέφερε ο Μπερλουσκόνι.

Υπογράμμισε ακόμη ότι η λήψη αυτών των μέτρων ήταν οδυνηρή αλλά, όπως είπε, το επιβάλλει η διεθνής κατάσταση.

 

Τι περιλαμβάνει το πακέτο μέτρων

Τα νέα μέτρα παρουσίασε αναλυτικά ο Ιταλός υπουργός Οικονομικών, Τζούλιο Τρεμόντι.

Όπως ανακοινώθηκε, οι περικοπές στους προϋπολογισμούς των υπουργείων αγγίζουν τα έξι δισεκατομμύρια ευρώ, ενώ ανάλογο είναι και το ύψος των περικοπών στη δημόσια διοίκηση. Η υγεία, η έρευνα, ο πολιτισμός και η παιδεία, όπως τόνισε ο «Καβαλιέρε», δεν πλήττονται από τη δέσμη μέτρων.

Eπιβάλλεται έκτακτη εισφορά, για δύο χρόνια, ύψους 5% στα εισοδήματα άνω των 90.000 ευρώ και 10% στα εισοδήματα άνων των 150.000 ευρώ.

Στο πλαίσιο της καταπολέμησης της φοροδιαφυγής, προβλέπεται παύση από τα επαγγελματικά σωματεία, όσων δεν εκδίδουν νόμιμες αποδείξεις.

Ένα δισεκατομμύριο ευρώ θα εξοικονομηθεί από περικοπές σε συντάξεις, ενώ θα επιταχυνθεί η αύξηση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης των γυναικών που εργάζονται στον ιδιωτικό τομέα, προκειμένου να φτάσει στο 65ο έτος.

Θα δοθούν κίνητρα για τις ιδιωτικοποιήσεις των υπηρεσιών που προσφέρουν οι διάφοροι οργανισμοί τοπικής αυτοδιοίκησης (όπως των αστικών μεταφορών).

Πρόκειται, επίσης, να απλουστευθούν οι κανόνες για την έναρξη της επιχειρηματικής δραστηριότητας και να ανοίξουν, σταδιακά, τα κλειστά επαγγέλματα.

Οι γιορτές μη θρησκευτικού χαρακτήρα (όπως η Πρωτομαγιά ή της Αβασίλευτης Δημοκρατίας) θα γιορτάζονται τις Κυριακές, με στόχο την αύξηση της παραγωγικότητας.

Τα νέα μέτρα θα πρέπει να εγκριθούν από το Κοινοβούλιο σε διάστημα 60 ημερών.

Πηγή: naftemporiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου