Δευτέρα 15 Αυγούστου 2011

Απελευθέρωση κρατικής γης με fast track

3677792860_1231fb6b6f_zΔιαδικασίες εξπρές με τις οποίες θα ξεμπλοκαριστεί η πώληση εκατοντάδων ακινήτων του Δημοσίου προωθεί η κυβέρνηση. Τις διαδικασίες αυτές θα προβλέπει νομοθετική ρύθμιση που ετοιμάζουν στο Υπουργείο Οικονομικών, η οποία θα παρέχει τη δυνατότητα στο Δημόσιο να απελευθερώνει εκτάσεις, κτίρια και οικόπεδα που εμφανίζουν προβλήματα και «εμπλοκές» κάθε είδους. Κι αυτό μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Η τροπολογία θεωρείται ζωτικής σημασίας για το πρόγραμμα οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης: μόνο έτσι θα μπορέσει να εφαρμοστεί το σχέδιο αξιοποίησης της κρατικής περιουσίας και να εισπραχθούν τα 50 δισ. ευρώ.

Τα ακίνητα τα οποία θα απαλλάσσονται από τέτοιου είδους προβλήματα, θα μεταβιβάζονται άμεσα στο Ταμείο Περιουσίας. Αυτό με τη σειρά του, ανάλογα με την εμπορική αξία κάθε ακινήτου και με την πρόταση του Συμβούλου Αποκρατικοποίησης, θα σχηματίζει «καλάθια» ακινήτων που θα τα διαθέτει στο επενδυτικό κοινό ή θα τα πουλά απευθείας. Απαραίτητη προϋπόθεση για να περάσουν αυτά τα ακίνητα στο Ταμείο Περιουσίας του Δημοσίου: να είναι «καθαρά».

Η τροπολογία που καταρτίζουν οι υπηρεσίες του Υπουργείου Οικονομικών με την συμβολή των συναρμόδιων Υπουργείων Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, θα παρέχει τη δυνατότητα στο Δημόσιο να παρακάμπτει τάχιστα σκοπέλους όπως:το ασαφές ιδιοκτησιακό καθεστώς, ο αποχαρακτηρισμός ενός οικοπέδου, μη απαλλοτριωμένα ακίνητα, η έλλειψη κτηματολογίου και δασικών χαρτών για ένα οικόπεδο, ακόμη και υποθέσεις ακινήτων που έχουν φτάσει μέχρι το Συμβούλιο Επικρατείας. Πηγές προσκείμενες στο οικονομικό επιτελείο επισημαίνουν ότι η νομοθετική ρύθμιση που θα κατατεθεί στη Βουλή, θα κινείται στα πρότυπα των έργων για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004. Δείγμα της πίεσης που ασκεί η τρόικα για την αξιοποίηση της κρατικής γης. Οι δανειστές της χώρας έχουν διαμηνύσει στην κυβέρνηση ότι θα πρέπει, έως τον Δεκέμβριο του 2013, να έχει συγκεντρώσει από την εκμετάλλευση της δημόσιας περιουσίας και την πώληση δημοσίων επιχειρήσεων και οργανισμών 15-17 δισ. ευρώ. Τα υπόλοιπα 33-35 δισ. ευρώ θα πρέπει να εισπραχθούν την τριετία 2013-2015, προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος των 50 δισ. ευρώ που θα βοηθήσει στην αποκλιμάκωση του δημοσίου χρέους.

Τρέχουν να προλάβουν

Στο Ταμείο Περιουσίας κάνουν αγώνα δρόμου, για να προλάβουν να ετοιμάσουν το πρώτο χαρτοφυλάκιο ακινήτων, που θα καταστεί διαθέσιμο για επενδύσεις - και το οποίο έχει καθυστερήσει σημαντικά. Ο αρχικός σχεδιασμός έκανε λόγο για τον Ιούνιο. Θα ακολουθούσε δεύτερο «καλάθι» ακινήτων μέχρι τον Δεκέμβριο. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, το πρώτο χαρτοφυλάκιο που θα διατεθεί σε ιδιώτες επενδυτές, εκτιμάται ότι θα περιλαμβάνει περίπου 80 με 100 ακίνητα του Δημοσίου. Στη Γενική Γραμματεία Αποκρατικοποιήσεων είχαν αρχίσει να καταρτίζουν αυτό το χαρτοφυλάκιο με τη συμβολή των εννέα τραπεζών (τμήματαreal estate) που έχουν προσληφθεί ως Σύμβουλοι για την αξιοποίηση της κρατικής περιουσίας. Όμως, τα πάμπολλα προβλήματα τα οποία υπάρχουν ως προς τα περισσότερα ακίνητα, έχουν καθυστερήσει την υλοποίηση αυτών των σχεδίων.

Καθυστερήσεις και εμπόδια για την αξιοποίηση φιλέτων της ΕΤΑ

Η ΕΚΤΑΣΗ του παλαιού αεροδρομίου στο Ελληνικό είναι ένα από τα κρατικά ακίνητα, που εμφανίζουν δυσκολίες, όσον αφορά την αξιοποίησή του. Την ίδια στιγμή, εν αμφιβόλω θέτουν την αξιοποίηση των περιουσιακών στοιχείων των Ελληνικών Τουριστικών Ακινήτων οι συνεχείς προσφυγές στη Δικαιοσύνη των παλαιών τους ιδιοκτητών.

Τελευταίο κρούσμα, η προσφυγή στο Συμβούλιο Επικρατείας, πρώην ιδιοκτήτη έκτασης στην Αφάντου Ρόδου, του οποίου το ακίνητο είχε απαλλοτριωθεί το 1970, προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες κατασκευής του τότε κρατικού γηπέδου γκολφ. Η εν λόγω έκταση 4,5 στρεμμάτων είχε απαλλοτριωθεί το 1970 μαζί με άλλες (συνολικά 567 στρέμματα), με σκοπό την τουριστική της αξιοποίηση. Εκεί λειτούργησε πριν από είκοσι χρόνια, το πρώτο κρατικό γήπεδο γκολφ. Την τελευταία δεκαετία έγιναν τουλάχιστον δύο προσπάθειες να αξιοποιηθεί μέσω διεθνούς διαγωνισμού με συμβάσεις μακροχρόνιας μίσθωσης, πλην χωρίς αποτέλεσμα.

Πίεση χρόνου

Τελικά συμπληρώθηκε τριακονταετία από την απαλλοτρίωση των εκτάσεων, γεγονός το οποίο έδινε έννομο δικαίωμα στους αρχικούς ιδιοκτήτες να διεκδικήσουν την επιστροφή τους. Η νέα προσφυγή, η οποία θα συζητηθεί σε προσεχή συνεδρίαση του ΣτΕ, έρχεται να προστεθεί σε προηγούμενη απόφαση του ανωτάτου δικαστηρίου διά της οποίας επιστρέφονταν σε άλλον ιδιοκτήτη που επίσης έκανε προσφυγή, 11,5 στρέμματα από την ίδια έκταση. Η τελευταία προσφυγή για την Αφάντου Ρόδου αποτελεί έναν ακόμα κρίκο στην σχετική αλυσίδα.

Οι περισσότερες δικαιώθηκαν. Αποτέλεσμα, η συρρίκνωση της εταιρείας, η οποία ιδρύθηκε το 1998 με τον μεγαλεπήβολο στόχο να αξιοποιήσει τα 70.000 στρέμματα και τα 371 ακίνητα «φιλέτα» του ΕΟΤ σε όλη την Ελλάδα.

Βροχή οι προσφυγές

Ακόμα και σήμερα, παρά την πρόοδο στις προκηρύξεις των διαγωνισμών, καμία μεγάλη σύνθετη τουριστική επένδυση δεν ολοκληρώθηκε - συμπεριλαμβανομένων των μεγάλων εκτάσεων «φιλέτων» στην Ανάβυσσο, την Αφάντου Ρόδου και το Παλιούρι Χαλκιδικής.

Χωρίς να αποτελεί σύμπτωση, όλες οι προσφυγές παλαιών ιδιοκτητών κατά της ΕΤΑ, τα τελευταία χρόνια αφορούν τα συγκεκριμένα ακίνητα. Μέχρι στιγμής, οι παλαιοί ιδιοκτήτες έχουν αποσπάσει από τα ακίνητα της ΕΤΑ στις τρεις περιοχές συνολικά περίπου 270 στρέμματα.

Η Ανάβυσσος, ένα από τα τελευταία διαθέσιμα «φιλέτα» στην Αττική, φαίνεται πως είναι ο κύριος στόχος των προσφυγών.

Πρόκειται για έκταση 1.500 στρεμμάτων, από τα οποία 500 είναι χαρακτηρισμένα ως δημόσιο τουριστικό κτήμα, περί τα 500 είναι παραλία. Τα υπόλοιπα 450 στρέμματα προήλθαν από την απαλλοτρίωση δεκάδων μεμονωμένων οικοπέδων, που ανήκαν σε ιδιώτες.

Για την ώρα πάντως, οι δικαιωθείσες προσφυγές δεν δημιούργησαν πρόβλημα στην έκταση της Αναβύσσου, διότι τα κτήματα που επιστράφηκαν, βρίσκονταν στην περίμετρό της.

Η έκταση στο Παλιούρι Χαλκιδικής είναι η δεύτερη που τεμαχίζεται με δικαστικές αποφάσεις. Ήδη στο ΣτΕ εκκρεμούν πέντε αιτήσεις ακύρωσης απαλλοτριώσεων, ενώ την ίδια διαδικασία έχουν ξεκινήσει επτά ακόμα πρώην ιδιοκτήτες. Στο Παλιούρι έχουν επιστραφεί περίπου 140 στρέμματα. Επίσης, στο Φανάρι Κομοτηνής οι πρώην ιδιοκτήτες έχουν καταφέρει να τους επιστραφούν από τον ΕΟΤ περίπου 70 στρέμματα. Σε ανάλογη κατάσταση βρίσκονται εκτάσεις στην Κρυοπηγή, στα Καλά Νερά Ν. Μαγνησίας, στην Επανομή Ν. Θεσσαλονίκης και στην Αγυιά Ν. Πατρών.

Κατάργηση του ΦΠΑ σε νεόδμητα και αντιπαροχές

Η κατακόρυφη αύξηση του κόστους το 2006 κατέστησε ουσιαστικά ανενεργό τον θεσμό - Στόχος να δοθεί μια πρώτη ανάσα στην αγορά

Κατάργηση του ΦΠΑ στις αγοραπωλησίες νεόδμητων οικοδομών και στις αντιπαροχές εξετάζει η κυβέρνηση, σε μια προσπάθεια να ενισχύσει την παραπαίουσα αγορά ακινήτων. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, το Υπουργείο Οικονομικών έχει υποβάλει αίτημα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, με το οποίο ζητά να εξαιρεθούν τα ακίνητα από την επιβολή του ΦΠΑ 23%. Το σχέδιο θα υποβληθεί και στην τρόικα, που έρχεται την επόμενη εβδομάδα στην Αθήνα, στο πλαίσιο του προγραμματισμένου ελέγχου για την 6η δόση του δανείου 8 δισ. ευρώ.

Στις προθέσεις του Ευάγγελου Βενιζέλου είναι το μέτρο να εφαρμοστεί από τον Ιανουάριο του 2012, μαζί με τις υπόλοιπες ρυθμίσεις που θα ισχύσουν στους φόρους εισοδήματος και ΦΠΑ. Στο Υπουργείο Οικονομικών αναμένουν το επόμενο διάστημα την απάντηση της Κομισιόν, εκτιμώντας ότι αυτή δεν θα είναι αρνητική, αφού στις Βρυξέλλες γνωρίζουν πολύ καλά την κατάσταση της οικονομίας και την έκταση της ύφεσης στη χώρα μας. Την επιβολή του ΦΠΑ στα ακίνητα είχε ανακοινώσει ο Γιώργος Αλογοσκούφης τον Ιανουάριο του 2006 με το σκεπτικό ότι το μέτρο θα βοηθούσε στην εξυγίανση του κλάδου της οικοδομής.

Του φόρου εξαιρείται η πρώτη κατοικία (σ.σ. ανεξαρτήτως ποσού), όχι όμως όταν αποκτάται μέσω αντιπαροχής, καθώς τότε υπάγεται κανονικά στον ΦΠΑ. Κατασκευαστές και ιδιοκτήτες ακινήτων τονίζουν ότι η επιβολή ΦΠΑ στην αντιπαροχή κατέστησε ουσιαστικά ανενεργό τον συγκεκριμένο θεσμό, αφού αύξησε κατακόρυφα το κόστος. Ζητούν λοιπόν να καταργηθεί.

Χαμηλά έσοδα

Ένας λόγος παραπάνω, που θέλουν στο Υπουργείο Οικονομικών την αναστολή του ΦΠΑ στην οικοδομή, είναι ότι το μέτρο είχε μηδαμινή συμβολή στα φορολογικά έσοδα. Στην εξαετία 2006-2011 οι εισπράξεις από τον φόρο δεν ξεπερνούν τα 280 εκατ. ευρώ!

Στο οικονομικό επιτελείο υπολογίζουν ότι τα έσοδα αυτά μπορούν εύκολα να καλυφθούν από τις πωλήσεις, ενώ θα «ξεπαγώσει» και η αντιπαροχή. Χωρίς ΦΠΑ 23% δημιουργείται πλέον νέο τοπίο στη φορολογία ακινήτων από το 2012.

Σημαντική ελάφρυνση

Για παράδειγμα, εάν καταργηθεί ο ΦΠΑ, η ελάφρυνση για τους αγοραστές θα είναι σημαντική. Αν σήμερα αγοράσει κανείς ένα ακίνητο αξίας 300.000 ευρώ θα πληρώσει ΦΠΑ 23%, δηλαδή 69.000 ευρώ. Με την κατάργηση θα επιβαρυνθεί με φόρο μεταβίβασης 10% και θα πληρώσει 30.000 ευρώ. Θα γλιτώσει δηλαδή 39.000 ευρώ. Τον ΦΠΑ αποδίδουν σήμερα στο Δημόσιο οι κατασκευαστές, οι οποίοι μετακυλούν αυτή την επιβάρυνση στους αγοραστές και δη σε όσους αποκτούν σπίτια που αποτελούν γι’ αυτούς δευτερεύουσα ή εξοχική κατοικία.

Οι εν λόγω ιδιοκτήτες είναι υποχρεωμένοι να πληρώσουν ΦΠΑ 23% επί της αντικειμενικής τιμής του ακινήτου. Στο Υπουργείο Οικονομικών, θεωρούν ότι η πρόταση θα γίνει ευνοϊκά δεκτή από τους φορείς της αγοράς, στο πλαίσιο του κοινωνικού διαλόγου για το νέο φορολογικό σύστημα που βρίσκεται σε εξέλιξη, αλλά και από την τρόικα.

Μυρίζει νέα μέτρα ο εκτροχιασμός των δαπανών το 2011

ΟΙ ΑΞΙΩΜΑΤΟΥΧΟΙ της τρόικας έρχονται την επόμενη εβδομάδα στην Αθήνα, στο πλαίσιο του προγραμματισμένου ελέγχου που θα διεξάγουνγια την 6η δόση του δανείου των 8 δισ. ευρώ. Οι εκπρόσωποι της Ε.Ε. και του ΔΝΤ καταφθάνουν διαβασμένοι στη χώρα μας, αφού εδώ και αρκετό καιρό πολυμελές τεχνικό κλιμάκιο προετοίμαζε το έδαφος για την άφιξή τους. Τα μεσαία στελέχη της τρόικας, μετά το «τσεκ -απ» που έκαναν στον κρατικό προϋπολογισμό, ετοίμασαν έκθεση για την πορεία εφαρμογής του Μνημονίου.

Υστέρηση εσόδων

Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, η έκθεση περιλαμβάνει πολλές σημαντικές παρατηρήσεις για τη χώρα μας, στο σκέλος της δημοσιονομικής προσαρμογής. Γίνεται ιδιαίτερη αναφορά στην υστέρηση των κρατικών εσόδων (η οποία στο επτάμηνο Ιανουαρίου - Ιουλίου αγγίζει τα 3,4 δισ. ευρώ), στον εκτροχιασμό των δημοσίων δαπανών αλλά και στις ληξιπρόθεσμες οφειλές (6,6 δισ. ευρώ) του Δημοσίου προς προμηθευτές και τρίτους.

Τονίζονται επίσης οι σημαντικές καθυστερήσεις στις διαρθρωτικές αλλαγές, ενώ εκφράζεται αμφιβολία για τα αν η κυβέρνηση θα καταφέρει φέτος να εισπράξει τα 5 δισ. ευρώ από τις αποκρατικοποιήσεις. Όπως παρατήρησε το τεχνικό κλιμάκιο της τρόικας, μέχρι τώρα δεν έχει καταφέρει να μπει σε «τροχιά πώλησης» καμία ΔΕΚΟ από αυτές που είχε υποσχεθεί η κυβέρνηση, πλην του ΟΤΕ που αποτελούσε μία ώριμη αποκρατικοποίηση για το ελληνικό δημόσιο.

Οι πιστωτές της χώρας ανησυχούν και όσον αφορά την αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας, για την οποία το οικονομικό επιτελείο δεσμεύτηκε στους εκπροσώπους της Ε.Ε. και του ΔΝΤ, ότι θα καταρτίσει χαρτοφυλάκια ακινήτων, τα οποία στη συνέχεια θα διαθέσει σε ξένους επενδυτές. Πρόκειται για μία κατάσταση, η οποία σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες προκαλεί έντονη ανησυχία στην τρόικα η οποία δεν αποκλείεται να αλλάξει το μείγμα των μέτρων, ώστε το έλλειμμα φέτος να μειωθεί στο 7,5% του ΑΕΠ από 10,5% που ήταν πέρυσι.

Οι διαπραγματεύσεις που θα ακολουθήσουν με τα υψηλόβαθμα στελέχη της τρόικας, θα οδηγήσουν σε ένα νέο επικαιροποιημένο μνημόνιο, το οποίο θα συνοδεύσει το καινούργιο πακέτο στήριξης της Ελλάδος, καθώς και την έγκριση για την εκταμίευση της έκτης δόσης ύψους 8 δισ. ευρώ. Οι εμπειρογνώμονες της τρόικας θα ζητήσουν εξηγήσεις για την καθοδική πορεία των εσόδων, και κυρίως για την πορεία των δαπανών.

Αποκρατικοποιήσεις

Θα ελέγξουν ακόμη αν έχουν ληφθεί τα απαραίτητα μέτρα καθώς και εάν έχουν γίνει οι απαιτούμενες ενέργειες προκειμένου να περιοριστεί η «μαύρη τρύπα» του προϋπολογισμού. Από το μικροσκόπιο θα περάσει και το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων, το οποίο παρουσιάζει σημαντικές καθυστερήσεις.

Όπως τονίζουν οι ίδιοι παράγοντες, ο έλεγχος της τρόικας θα είναι αυστηρότερος. Κι αυτό διότι την προηγούμενη φορά είχαν διαπιστωθεί σημαντικές καθυστερήσεις στην υλοποίηση του μεταρρυθμιστικού προγράμματος. Πιο εξονυχιστικός και εκτεταμένος αναμένεται να είναι ο έλεγχος στα οικονομικά των ΟΤΑ.

Πηγή: isotimia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου