Δευτέρα 8 Αυγούστου 2011

Η Αγγλία ζει τα δικά της ”Δεκεμβριανά”. Στις φλόγες το Λονδίνο!!!

  • ta-dekembriana-sto-londinoTαραχές στο Λονδίνο… οι χειρότερες των τελευταίων χρόνων.

  • Τα επεισόδια σημειώνονται σε μία εποχή με έντονο το κλίμα δυσαρέσκειας στη χώρα, με την οικονομία σε δεινή κατάσταση, την κυβέρνηση να επιβάλει σκληρά μέτρα και το σκάνδαλο Μέρντοχ… 

Νέα επεισόδια σημειώθηκαν τη νύχτα σε αρκετές συνοικίες του Λονδίνου, όπου ομάδες νέων επιτέθηκαν στην αστυνομία και καταστήματα λεηλατήθηκαν, σύμφωνα με την αστυνομία και δημοσιογράφους.

Οι ταραχές στο Βόρειο Λονδίνο εξαπλώθηκαν στο Έινφιλντ, στο Γουάλθαμστόου, στο Γουάλθαμ Φόρεστ και στο Μπρίξτον.

Στο Μπρίξτον, στο νότιο Λονδίνο, εκατοντάδες άνθρωποι συμμετείχαν στη λεηλασία μεγάλου καταστήματος ηλεκτρικού εξοπλισμού και ομάδες νέων επιτέθηκαν εναντίον των δυνάμεων της τάξης.

Σύμφωνα με τη Σκότλαντ Γιαρντ, λεηλασίες σημειώθηκαν σε αρκετές συνοικίες κατά τα πρότυπα των ταραχών που ξέσπασαν τη νύχτα του Σαββάτου προς Κυριακή στο Τότεναμ.

Επίσης μια ομάδα από πενήντα νέους προκάλεσε ζημιές στο Οξφορντ Σέρκους, στην καρδιά του τουριστικού Λονδίνου, σύμφωνα με την αστυνομία.

Περίπου 35 αστυνομικοί τραυματίσθηκαν κατά τη διάρκεια των επεισοδίων.

“Είναι μια δύσκολη κατάσταση με μικρούς θύλακες βίας, λεηλασίες και ταραχές που ξεσπούν σε αρκετές συνοικίες”, τόνισε η Κριστίν Τζόουνς, της αστυνομίας του Λονδίνου.

 

Πως ξεκίνησαν τα “Δεκεμβριανά στο Λονδίνο

Αφορμή για τα επεισόδια αποτέλεσε ο θάνατος ενός 29χρονου από πυρά αστυνομικών, σύμφωνα με τη βρεττανική αστυνομία, ο 29χρονος Μάρκ Ντάγκαν  έχασε τη ζωή του στις 5 Αυγούστου κατά τη διάρκεια επιχείρησης συλλήψεων: "αστυνομικοί σταμάτησαν ταξί στη Ferry Lane, στην περιοχή Τότενχαμ, προκειμένου να πραγματοποιήσουν σύλληψη. Ακολούθησαν πυροβολισμοί και ένας 29χρονος επιβάτης του ταξί έπεσε νεκρός". Στο ανακοινωθέν αναφέρεται ότι δύο σφαίρες φέρεται ότι προέρχονται από όπλο αστυνομικού.

Το βράδυ του Σαββάτου περισσότερα από 300 άτομα συγκεντρώθηκαν στο σημείο, έξω από το αστυνομικό τμήμα του Τόττεναμ, για να διαμαρτυρηθούν και γρήγορα ακολούθησαν συμπλοκές και προκλήθηκε... μακελειό.

Για ώρες η High Street μεταβλήθηκε σε πεδίο μάχης, με νεαρούς να πετούν τούβλα στους αστυνομικούς και εκείνοι να απαντούν. Αποτέλεσμα; Οι νεαροί να αρχίσουν αμέσως μετά να πυρπολούν περιπολικά (δύο κάηκαν ολοσχερώς) αλλά και... καταστήματα. Ένα από αυτά λαμπάδιασε και καταστράφηκε ολοσχερώς, ενώ κάηκε και ένα λεωφορείο.      

Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες η διαμαρτυρία ξεκίνησε ειρηνικά στη συνέχεια όμως κατέληξε σε απόλυτο χάος. Το BBC αλλά και το Skynews αναφέρουν ότι οι διαδηλωτές, οι περισσότεροι από τους οποίους νεαρής ηλικίας, κατέβηκαν στους δρόμους εξαγριωμένοι.

Πέρα από αστυνομικά οχήματα που κάηκαν, λεηλατήθηκαν και καταστήματα. Οι ζημιές στο κέντρο της πόλης είναι μεγάλες, με πολλά καταστήματα να έχουν πληρώσει τη μανία των “διαδηλωτών”.

Πηγές: enet.gr, star.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου