Τρίτη 13 Σεπτεμβρίου 2011

Έκρηξη σε γαλλικό πυρηνικό εργοστάσιο

pirinika-flower-nuke1

Στο πυρηνικό εργοστάσιο στην Μαρκούλ της Νότιας Γαλλίας σημειώθηκε έκρηξη. Ένα νεκρός και τέσσερεις τραυματίες είναι ο μέχρι στιγμής απολογισμός. Αυξημένος ο κίνδυνος διαρροής ραδιενέργειας.

Μέχρι αυτή την ώρα καμία από τις μετρήσεις της γαλλικής εποπτικής υπηρεσίας για την πυρηνική ενέργειαASN δεν καταγράφει διαρροή ραδιενέργειας.

Το πυρηνικό εργοστάσιο στο Μαρκούλ, κοντά στην πόλη Αβινιόν στη Νότια Γαλλία είναι εξειδικευμένο στην επεξεργασία ραδιενεργού υλικού. Στη μονάδα δεν υπάρχουν πυρηνικοί αντιδραστήρες.

Για προληπτικούς λόγους οι αρχές δημιούργησαν ζώνη ασφαλείας γύρω από την πυρηνική μονάδα, η οποία χρησιμοποιείται από την επιχείρηση Areva για την παραγωγή του μείγματος ουρανίου-πλουτωνίου MOX.

Ενήμερη η ΙΑΕΑ

Το πυρηνικό εργοστάσιο βρίσκεται περίπου 30χλμ βόρεια της ΑβινιόνΣε επιφυλακή βρίσκεται και η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ), η οποία έθεσε σε λειτουργία το κέντρο για την αντιμετώπιση έκτακτων πυρηνικών περιστατικών. Η πρόεδρος της ΙΑΕΑ Γιουκίγια Αμάνο δήλωσε ενώπιον δημοσιογράφων το μεσημέρι στη Βιέννη ότι βρίσκονται σε στενή επικοινωνία με τις υπηρεσίες ατομικής ενέργειας της Γαλλίας για να αξιοποιήσουν κάθε στοιχείο συμπληρώνοντας ότι "όλα βρίσκονται ακόμη σε ένα πολύ πρώιμο στάδιο".

Το συγκρότημα Μαρκούλ αποτελείται από πολλούς μικρούς αντιδραστήρες, οι οποίοι έχουν τεθεί σταδιακά εκτός λειτουργίας. O πρώτος αντιδραστήρας τέθηκε σε ισχύ το 1956 ως ένας από τους πρώτους παγκοσμίως για παραγωγή ρεύματος. Το 1959 και το 1960 ακολούθησαν άλλοι δύο συνολικής απόδοσης 43 μεγαβάτ, οι οποίοι τέθηκαν εκτός λειτουργίας το '80 και '84 αντίστοιχα.

Η Γαλλία διαθέτει τα περισσότερα πυρηνικά εργοστάσια στην ΕΕ

Η Γαλλία είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός ηλεκτρικού ρεύματος με τη βοήθεια ατομικής ενέργειας στην Ευρώπη. Διαθέτει σήμερα 58 πυρηνικούς αντιδραστήρες. Μετά το δυστύχημα στη Φουκουσίμα της Ιαπωνίας η γαλλική κυβέρνηση εξέφρασε την προσήλωσή της στην πυρηνική ενέργεια παραπέμποντας στην ασφάλεια των γαλλικών πυρηνικών αντιδραστήρων.

Πηγή


Για την ιστορία, πριν 2 μήνες, είχε σημειωθεί και πάλι έκρηξη σε πυρηνικό εργοστάσιο στη Γαλλία

Έκρηξη σε Εργοστάσιο Ενέργειας της EDF στη Γαλλία

Μία έκρηξη που δεν θεωρείται τυχαία, αναζωπυρώνει τις συζητήσεις για την ασφάλεια των πυρηνικών εργοστασίων. Προκλήθηκε από πυρκαγιά σε έναν γαλλικό πυρηνικό σταθμό το Σάββατο (2 Ιουλίου), μόλις δυο μέρες αφού οι αρχές είχαν βρει 32 ανησυχητικά στοιχεία στο εργοστάσιο.

Η πυρκαγιά στο εργοστάσιο Tricastin στην Drôme της κοιλάδας Rhône έστειλε ένα μεγάλο σύννεφο μαύρου καπνού στον ουρανό. Ένας βορειοδυτικός άνεμος το έστειλε προς τα νότια κοντά σε έναν αυτοκινητόδρομο σε μία από τις πιο «απασχολημένες» μέρες του χρόνου όπου οι Γάλλοι φεύγουν για τις διακοπές τους

Περισσότερα εδώ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου