Παρασκευή 28 Οκτωβρίου 2011

Σαρκοζί: Από τα δάνεια προς την Ελλάδα βγάλαμε 200 εκατ. ευρώ από τους τόκους

sarkozy-avec-kepaΩς «λανθασμένη ιστορικά επιλογή» χαρακτήρισε ο γάλλος πρόεδρος, Νικολά Σαρκοζί, την ένταξη της Ελλάδος στην ευρωζώνη το 2001, επιχειρώντας να εξηγήσει στους Γάλλους πολίτες για ποιο λόγο τις τελευταίες μέρες … σερνόταν πίσω από τις αποφάσεις της Άγκελα Μέρκελ.

Χαρακτηρίζοντας τη χώρα μας «παράδειγμα προς αποφυγή», ο γάλλος πρόεδρος τόνισε ότι η διάσωσή της ήταν επιβεβλημένη. «Εάν δεν καταλήγαμε σε μια συμφωνία για την Ελλάδα, ο κόσμος θα βυθιζόταν στην καταστροφή», ανέφερε, προσθέτοντας ότι μια έκρηξη του ευρώ θα προκαλούσε την έκρηξη όλης της ευρωζώνης.

Επιχειρώντας να επανορθώσει το πλήγμα που έχει δεχθεί στο προφίλ του, ο γάλλος πρόεδρος εξήγησε τους λόγους για τους οποίους θέλησε να διασώσει την Ελλάδα. «Δεν μπορώ να φανταστώ μια χώρα 10 εκατομμυρίων ανθρώπων χωρίς χρήματα», σημείωσε.

Από τα δάνεια στους Έλληνες κερδίσαμε 200 εκατ. ευρώ

Βέβαια, πέραν της φιλανθρωπικής του διάθεσης, ο Σαρκοζί παραδέχθηκε ότι η Γαλλία όχι μόνον δεν έχασε λεφτά από τα δάνεια που της παρείχε, αλλά έβγαλε 200 εκατ. από τόκους.

«Μέχρι στιγμής, η Γαλλία έχει δανείσει 11,5 δισ. ευρώ στην Ελλάδα με επιτόκιο 3%-5%, χωρίς να της κοστίζει τίποτα. Μέχρι στιγμής, από τα δάνεια προς την Ελλάδα όχι μόνον δεν χάσαμε, αλλά βγάλαμε και 200 εκατ. ευρώ από τους τόκους», ανέφερε ο Σαρκοζί.

Μάλιστα, υποστήριξε ότι αν οι Έλληνες εφαρμόσουν όσα έχουν δεσμευτεί, ούτε η Γαλλία, αλλά ούτε και η Ευρώπη θα χάσουν χρήματα, ενώ οι μόνες που θα έχουν απώλειες 100 δισ. ευρώ θα είναι οι τράπεζες. Επίσης, ανέφερε ότι δεν υπάρχει άλλη επιλογή για τους Ευρωπαίους από το να εμπιστευτούν την Ελλάδα

Για τράπεζες και Γερμανία

Επίσης, ο Νικολά Σαρκοζί υποστήριξε ότι οι γάλλοι πολίτες μπορούν να έχουν εμπιστοσύνη στις τράπεζές τους, οι οποίες θα ανακεφαλαιοποιηθούν με κεφάλαια που θα αναζητήσουν από τις αγορές ενώ τάχθηκε υπέρ του διαχωρισμού των τραπεζών σε εμπορικές και επενδυτικές.

Αναφερόμενος στη Γερμανία, ο γάλλος πρόεδρος υποστήριξε ότι στόχος της κυβέρνησης είναι η σύγκλιση των δύο μεγάλων οικονομιών, ώστε να υπάρξει μια στέρεη οικονομία που θα μπορέσει να αποφύγει τις επιθέσεις των αγορών.

Πέραν της επίθεσής του προς την Ελλάδα, ο Νικολά Σαρκοζί ανακοίνωσε ότι ο νέος προϋπολογισμός θα περιλαμβάνει μέτρα 6-8 δισ. ευρώ.

Για τη γαλλική οικονομία

Πάντως, ο Νικολά Σαρκοζί ανακοίνωσε ότι η κυβέρνηση υποβαθμίζει τις εκτιμήσεις για την ανάπτυξη το 2011 και προβλέπει αύξηση του ΑΕΠ κατά 1%. Επίσης, επιβεβαίωσε τους στόχους του προϋπολογισμού για έλλειμμα 3% του ΑΕΠ το 2013 και ισοσκελισμό το 2016.

Τα νέα μέτρα λιτότητας θα ανακοινωθούν μετά τη Σύνοδο των χωρών της G20, ενώ ο Σαρκοζί διευκρίνισε ότι δεν θα περιλαμβάνουν ενιαία αύξηση του ΦΠΑ.

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου